Üdvözlünk Plakátvárosban!

A PLAKÁTVÁROS projekt visszahelyezi a plakátot – mint sokszínű vizuális költészeti formát, kifejező eszközt, alkotói technikát – eredeti környezetébe és méltó helyére: az utcára.

A modern magyar művész plakátokat bemutató szabadtéri kiállítás Ferencváros Önkormányzata, a Magyar Plakát Társaság és az Opla Projekt együttműködésének köszönhetően valósult meg. Mindkét művészcsoport misszióként tekint a minőségi plakát köztéri rehabilitációjára. A műfaj sokszínűségét ezúttal két ferencvárosi helyszínen és összesen 68 műalkotás segítségével mutatják be. A Ferenc téren a Plakát Társaság mestereinek munkáiból látható válogatás, a József Attila Lakótelepen diákok zsűrizett alkotásaival találkozhat a közönség.

A plakát műfaj hagyományainak és szellemének ápolása érdekében a Magyar Plakát Társaság 2005-ös megalakulásától fogva közel ötven egyéni-és csoportos kiállítást rendezett. A Társaság 2016-ban megalapította, 2018-ban pedig második alkalommal rendezte meg a hazai és nemzetközi alkotók munkáit bemutató PosterFest című kiállítás- és eseménysorozatot, amely a plakát grafika aktualitással és modern szemlélettel bíró platformja kíván lenni Magyarországon és Európában egyaránt. A Társaság tehát a klasszikus plakát műfajáért végzett munkájában általában azokat a lehetőségeket
keresi melyek a lehető legszélesebb közönséget tudják bevonni és megszólítani.

Az OPLA egy művészeti projekt, amely kiemelten a plakát művészettel és ahhoz kapcsolódó művészeti jelenségekkel, irányzatokkal foglalkozik. Céljuk a nemzetközi plakátművészeti élethez kapcsolódva a magyar plakátművészet életben tartása, népszerűsítése. A klasszikus mesterek és az évről-évre felbukkanó fiatal plakáttal foglalkozó tehetségek közötti folyamatos párbeszéd működtetése. A plakát egyedi vizuális költészeti nyelvének megőrzése. Eddig 17 projektet valósítottak meg, melyek között volt kiállítás, pályázat, workshop és egyéb kapcsolódó programok.